Op deze pagina worden in volgorde de redenen, mogelijkheden en kosten voor het verwijderen van zoekresultaten uit Google (en andere ‘zoekmachines’ zoals Bing, Perplexity en ChtaGPT) besproken.
Redenen voor verwijdering van zoekresultaten
Privacybescherming – (Online) Veiligheid
- Persoonlijke informatie, zoals bankrekeningnummers of identiteitsgegevens, kan worden misbruikt voor identiteitsdiefstal of financiële fraude.
- Openbare persoonlijke contactgegevens (zoals een huisadres of telefoonnummer) kunnen leiden tot intimidatie, chantage of het risico op bijvoorbeeld inbraak vergroten.
Privacybescherming – Reputatiemanagement
- Informatie die schadelijk kan zijn voor iemands (professionele) reputatie, zoals ongewenste of expliciete afbeeldingen en negatieve publiciteit, kan ook een reden zijn om verwijdering te verzoeken.
- Ook niet-negatieve content is niet per definitie voor een ongelimiteerd publiek bedoeld. Het verwijderen van ongewenste zoekresultaten helpt om publiek beschikbare informatie te beperken. Dit voorkomt mogelijke (voor)oordelen van anderen en houdt privé wat privé moet zijn.
Er zijn 3 manieren om online informatie onzichtbaar of minder zichtbaar te maken in de zoekresultaten:
1. Verwijderen bij de bron – Directe benadering van de website
De zoekresultaten die Google toont, zijn altijd slechts verwijzingen. Als een zoekresultaat wordt verwijderd, blijft de negatieve berichtgeving of blijven de ongewenst openbare gegevens gewoon online staan. De allerbeste oplossing is daarom om de ongewenste informatie van de website waarop deze staat te wissen door contact op te nemen met de eigenaar van de website. Dit kan bijvoorbeeld via een contactformulier of e-mail.
Ook het laten verwijderen van alleen uw (achter)naam uit de tekst kan reputatieschade verhelpen. De zoekresultaten van Google zullen er dan na verloop van tijd niet meer naar verwijzen. In de praktijk is dit echter niet altijd mogelijk. Alleen in sommige ernstige gevallen (bijvoorbeeld laster) kan het wissen van online informatie worden afgedwongen via de rechter. Het goede nieuws is dat het voorkomen dat bepaalde informatie gevonden wordt vaak even efficiënt is als het verwijderen van die informatie. Daarom is het verwijderen van zoekresultaten uit zoekmachines als Google in de meeste gevallen voldoende om reputatieproblemen te verhelpen.
2. Verzoek aan Google – Indienen van een verwijderingsverzoek
Vóór de komst van het vergeetrecht was het in veel gevallen zinloos om Google of andere zoekmachines te vragen een zoekresultaat te verwijderen. Dit was alleen mogelijk als de wet of de gebruikersvoorwaarden van Google werden overtreden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om zoekresultaten die verwijzen naar materiaal dat het auteursrecht schendt, obscene materialen, spam of virussen. Daarnaast is het mogelijk om zoekresultaten die vertrouwelijke persoonlijke gegevens bevatten, zoals bank- of creditcardnummers, het Burgerservicenummer of een handtekening, te laten verwijderen.
Sinds een uitspraak van het Europees Hof in 2014 hebben Europese burgers namelijk het recht om vergeten te worden op internet. Dit betekent dat u een verzoek kunt indienen bij Google of Bing om specifieke zoekresultaten te verwijderen die uw naam bevatten. Dit kan gedaan worden via een online formulier, waarbij u uw persoonlijke gegevens en de links die u wil laten verwijderen moet opgeven, tezamen met een motivatie. Ook OpenAI en Perplexity kunnen worden aangeschreven.
Houd er rekening mee dat meer dan de helft van deze verzoeken wordt afgewezen en dat goedkeuring alleen geldt voor zoekresultaten binnen Europa. Ook geldt dit privacyrecht alleen voor natuurlijke personen, niet voor bedrijven.
3. Zoekresultaten beïnvloeden – Online reputatiemanagement
Als het niet mogelijk is om ongewenste resultaten volledig te verwijderen, kan de volgorde en informatie in de zoekresultaten worden aangepast middels online reputatiemanagement. Middels een combinatie van specialistische PR, SEO en linkbuilding kan dit worden bereikt. Lees hier meer over op onze pagina over online reputatiemanagement.
Professionals die u kunnen bijstaan bij uw strategie voor het verwijderen van zoekresultaten
Welke professional u moet inschakelen, hangt af van uw behoefte.
1. Alléén zoekresultaten verwijderen – Verzoeken aan zoekmachines
Indien u louter een verzoek aan Google wilt richten maar dit niet zelf wilt doen, dan kunt u een advocaat gespecialiseerd in privacyrecht hiervoor contacteren.Stephan Mulders (Van Diepen van der Kroef Advocaten) beheert vergeetrecht.eu en heeft zich toegelegd op juridische verzoeken aan Google.
2. Alléén de bronnen zelf verwijderen – Verzoeken aan publicerende media
Indien u er niet zelf uitkomt met een publicerend medium, zoals een krant of blog, dan kunt u zich naast het privacyrecht ook op meer algemene wetsartikelen beroepen. U zoekt dan het best een mediarecht-advocaat met uitgebreide proceservaring. U kunt hiervoor contact opnemen met:
Remco Klöters – Solv Advocaten.
Remco heeft veel proceservaring, meestal aan de eisende kant. Dat wil zeggen dat hij optreedt namens personen en bedrijven die publicaties willen tegenhouden, verwijderen of rectificeren, en minder voor de media zelf.
Otto Volgenant – Boekx Advocaten.
Otto heeft eveneens veel proceservaring aan de eisende kant.
3. U weet niet precies wat u nodig hebt, zoekt een combinatie van bovenstaande of hebt ook behoefte aan de publicatie van artikelen/informatie met een positieve lading.
In deze gevallen is het best een gespecialiseerd bureau in te schakelen zoals MediaMaze (‘ja, wij van WC-eend adviseren inderdaad WC-eend’, kent u de reclame ook?). Wij kunnen het best een onderscheid maken tussen ‘gewone’ niet-juridische verzoeken aan webmasters, juridische verzoeken aan webmasters en media en juridische verzoeken aan Google.
Daarbij kennen wij het klappen van de zweep: we weten welke methode is welke situatie effectief is, maar tevens steeds de negatieve risico’s (zoals publicatie van uw verzoek) beperken. Soms zijn niet-juridische (om)wegen veiliger en effectiever dan de rechtstreekse juridische weg. Maar ook binnen het juridische zijn er (voor u) onverwachte mogelijkheden om resultaten te boeken.
Kosten van het verwijderen van zoekresultaten
1. Zelf zoekresultaten verwijderen
Geen kosten: Als je zelf een verzoek indient via Google of contact opneemt met de website-eigenaar om inhoud te laten verwijderen, zijn er doorgaans geen kosten aan verbonden. Dit vereist echter wel dat je zelf de nodige stappen onderneemt en mogelijk tijd investeert in het proces. Sommige verzoeken zijn onverstandig zelf in te dienen, het is altijd belangrijk rekening te houden met mogelijke averechtse effecten wanneer een verzoek aan een publicerend medium niet in goede aarde valt.
2. Met behulp van professionals zoekresultaten verwijderen
Het inschakelen van een advocaat voor een enkel verzoek of de online reputatiespecialisten van MediaMaze inschakelen voor een de aanpak van zoekresultaten is mogelijk vanaf ongeveer €1000,- ex. btw. afhankelijk van de complexiteit van de zaak en de diensten die worden verricht.
3. Juridische procedure om zoekresultaten te verwijderen
Mocht een verzoek geen soelaas bieden en u een juridische procedure willen starten met behulp van een advocaat, dan zijn de kosten hiervoor richting de €15.000 ex. btw.
N.B. MediaMaze voert géén juridische procedures. Wij adviseren wel steeds over de verschillende mogelijkheden die u hebt (waaronder een juridische procedure) om zo tot een optimale invulling van uw traject te komen. Een deel van de hieruit voorvloeiende werkzaamheden (zoals niet-juridische verzoeken) kunnen wij vervolgens zelf verrichten.